Vi vil elske at høre fra dig! Ring til os, kig forbi eller send en mail

Support

Har du brug for assistance eller information
om én af vores løsninger? Vi sidder klar til
at hjælpe dig videre.

Ja tak, tag mig til supporten!

 

Sverige

Hovedkontor, Stockholm

Formpipe Software AB
Sveavägen 168, Stockholm
Box 231 31, 104 35 Stockholm
SE – Sverige
Tel: +46 8 555 290 60
Email

Linköping

Gasverksgränd 2, 582 22 Linköping
Tel: +46 8 500 072 25
Email

Västerås

Metallverksgatan 6, 721 30 Västerås

Örebro

Engelbrektsgatan 6, 702 12 Örebro

Danmark

Lautrupvang 1
2750 Ballerup
Tel: +45 3325 6555
Email

Flere kontaktinformationer for det danske kontor?

 

England, Cambridge

First Floor, Block A, Harston Mill,
Cambridge – CB22 7GG
Tel: +44 1223 872747
Email

 

England, Nottingham

Unit 1, Isaac Newton Centre 
Nottingham Science Park
Nottingham – NG7 2RH
Tel: +44 115 924 8475
Email

 

Tyskland

Formpipe Lasernet GmbH
THE SQUAIRE 12
Am Flughafen
60549 Frankfurt am Main
Email

 

USA

Formpipe, inc.
1200 US Highway 22 E Suite 2000
Bridgewater, NJ 08807
Tel : +1 908 200 7937
Email

Følger du med?
Linkedin
22 juni 2022 Blog Casestudie Kommune Platform Automatisering af forretningsprocesser Automatisering Offentlig administration Offentlige sektor

Hvad er forskellen på elektronisk signatur og digital signatur?

Begreberne og betydningen kan være forvirrende, da de ofte bliver brugt i flæng og i forskellige sammenhænge. Derfor vil vi forklare, hvad forskellen på en elektronisk signatur (eller e-signatur) og digital signatur er – for der er forskel, kan vi afsløre.

Begge begreber indikerer, at en slags juridisk anerkendt underskriftsproces har fundet sted med et elektronisk dokument.  

Den accepterede definition af en "elektronisk signatur" er mere generel og dækkende end definitionen af en ​​"digital signatur", og der er vigtige forskelle i mellem dem, som er værd at få på plads.  

Hvad er en elektronisk signatur? 

I praksis er en elektronisk signatur blot et generelt begreb for at underskrive elektronisk. Dette kan være, når du underskriver med finger eller pind på en berøringsplade eller en skærm, når du fx modtager en pakke.  

En lidt mere udvidet udgave af elektroniske signeringsløsninger kan omfatte elektroniske autentificeringsmetoder med én eller flere faktorer (fx PIN, adgangskode, e-mail-godkendelse osv.) 
 
Uden at gå mere i dybden med de anvendte processer og teknologier, indebærer udtrykket "elektronisk signatur" altså ikke nogen garanti for validering eller ægthed, men simpelthen en underskrift, som bliver sat elektronisk.   

Hvad er en digital signatur? 

En digital signatur er en bestemt type elektronisk underskrift, hvor der til forskel for en tilfældig elektronisk signatur kræves en tredjeparts validering af et dokument. Derudover kræver en digital signatur validering af underskriveren samt en sikring af dokumentindholdets integritet efter, at det er blevet underskrevet.  

Mere konkret bliver der med digital signatur udstedt et PKI-baseret digitalt certifikat af en certifikatmyndighed også kaldet CA (Certificat Authority). Dette certifikat binder en identitet (såsom en person eller virksomhed) til et kryptografisk nøglepar.  

Når et dokument signeres digitalt med underskriverens private nøgle, bindes dokumentets nøjagtige indhold og underskrivernes identitet til en unik digital fingeraftryk. 

Overblik over forskellen på elektronisk og digital signatur

imagei7pis.png

Forordningen om elektronisk identifikation og tillid (eIDAS) 

Den Europæiske Unions Forordning om elektronisk identifikation og tillid (eIDAS), som trådte i kraft i 2016, genkender alle disse typer af nedenstående elektroniske underskrifter samt forsegling beregnet til brug af juridiske enheder som selskaber og andre organisationer. 

Underskrift koblet til individ 

For at følge eIDAS forordningens artikel 26 er det vigtigt, at hver underskrift er koblet til et enkelt individ. Det fremgår af dokumentets metadata, som indeholder navn og time stamp for hver underskriver. 

Elektroniske signaturerer inddeles i fire kategorier: 

  • Elektroniske signaturer eIDAS definerer en "elektronisk signatur" som "data i elektronisk form, som er knyttet til eller logisk tilknyttet andre data i elektronisk form, og som bruges af underskriveren til at underskrive." eIDAS foreskriver, at en underskrift ikke kan nægtes juridisk udelukkende, fordi den er i elektronisk form. 
  • Avancerede elektroniske signaturer skal være unikt knyttet til en person og identifikation af underskriveren, og de skal oprettes ved hjælp af signaturdata, som kun underskriveren har adgang til/kontrol over (fx MitID). Derudover skal den underskrevne data være sikret mod manipulation. Sidstnævnte betingelser kan være opfyldt med et CA-udstedt digitalt certifikat, såsom Cygate (Telia). 
  • Kvalificerede elektroniske signaturer har samme juridiske status som håndskrevne underskrifter. En kvalificeret elektronisk signatur kræver et certifikatbaseret digitalt id udstedt af en kvalificeret EU Trust Service Provider (TSP) og skal laves med en "kvalificeret elektronisk signaturoprettelsesenhed" såsom en USB-token. 
  • Elektronisk forsegling ligner elektroniske underskrifter, men er typisk forbundet med juridiske enheder snarere end fysiske personer. Her forsegles et dokument, når det er underskrevet. 

Hvilken slags signatur understøtter Signeringsportalen fra Formpipe? 

Formpipes digitale signeringsløsning kaldes Signeringsportalen, hvor der arbejdes med avanceret elektronisk signatur, som betragtes som en digital signatur, og som er af de mest sikre elektroniske signaturer at arbejde med. Ved brug af avanceret elektronisk signatur understøtter Signeringsportalen eIDAS forordningens artikel 26, som foreskriver, at hver enkelt signatur skal kobles til et personligt individ. Helt lavpraktisk betyder dette, at der udstedes et personligt certifikat, hver gang en person underskriver dokumentet.

Integration til ESDH-systemer 

Signeringsportalen er udviklet som en webapplikation, der bruger åbne og veldefinerede API’er, som gør det muligt at integrere i ESDH-systemer og fagsystemer som fx Acadre. Den tætte integration gør det muligt at lade hele sagsforløbet, som kræver samtykke og underskrift fra en eller flere parter, kører automatisk. Det betyder, at den enkelte medarbejder slipper for at indhente de underskrevne dokumenter, da dokumenterne automatisk kommer retur og bliver journaliseret. Faktisk er det blot et flueben, der sættes i fx Acadre, så man helt slipper for manuelle processer og samtidig håndterer det på en sikker, valid og juridisk bindende måde.

Flere underskrivere

Signeringsportalen er god til at håndtere komplekse sagsforløb med mange underskrivende parter, da man som afsender af dokumenterne selv kan definere rækkefølgen på underskriverne. Det sparer tid og øger servicen for underskriverne, da de først bliver underrettet, når det er deres tur.